dagens rätt


förrätt:
sparrissoppa med parmesan och salviaflarn
dryck: puycheric syrah 2009
4 personer:
350 g grön sparris
3-4 schalottenlökar
3 dl grädde
3,5 dl kycklingbuljong
1 dl vitt vin
salt och peppar
1. Skala sparrisen och skär upp i 1 centimeter långa bitar. Lämna gärna topparna oskurna. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka sparrisbitarna och topparna i 2-3 minuter. Häll sedan bort vattnet.
2. Skala och hacka löken och fräs lätt i en kastrull. Häll över vinet och buljongen samt grädden och koka upp.
3. Lägg sedan sparrisen i gräddsåsen (utom knopparna som skall vara garnityr). Låt koka i 10 minuter och kör sedan i mixer.
4. Smaka av med salt och peppar. Servera i soppskålar med sparrisknopparna som garnityr.
Parmsan och salviaflarn:
1 kruka salvia
2 dl riven parmesan
Blanda hackade salviablad med riven parmesanost och lägg i små högar på en plåt med bakåplåtspapper. Grädda mitt i ugnen tills flarnen fått fin färg (200 graders ugn). Låt svalna. Förvara dem torrt till servering.
kyckligfilé med salamisegel på en bädd av lantbröd och avocadoröra
dryck: 2015 fleur du cap chardonnay
4 personer:
4 kycklingfiléer
1 msk olja + 1 msk soja
svartpeppar
12–16 skivor god salami
2-4 avokado
1 rödlök, finhackad
pressad lime
salt, peppar
4 stora skivor lantbröd + lite olivolja
Servering:
1 påse blandad sallad, gärna italiensk
hyvlad parmesan
olivolja
1. Sätt ugnen på 225º.
2. Skär några snitt på snedden i kycklingfiléerna. Blanda olja och soja, pensla köttet. Peppra. Stick ner salamin i skårorna och stek kycklingen helt igenom i ugnen, 20–22 min.
3. Gröp ur avokadorna och mosa dem grovt. Blanda med lök, smaka av med limesaft och kryddor. Rosta brödskivorna vackert bruna i ugnen, ta ut och rippla över lite olja.
4. Arrangera salladen på 4 tallrikar. Bred avokadoröran på brödet och lägg ovanpå salladen, toppa med kycklingen. Hyvla parmesan över salladen och ringla lite olja ovanpå.
cheesecake med passionsfrukt
dryck: nivole
Antal portioner: 4
Botten
7 st digestivekex
30 g smör
Fyllning
2 tsk gelatinpulver
2 st ägg
200 g philadelphiaost
1.5 dl crème fraiche
0.75 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 st citron, rivet skal och pressad saft
Glasyr
2 tsk gelatinpulver
2 msk socker
4 msk vatten
4-6 st passionsfrukter
1. Botten
Smält smöret.
2. Smula sönder kexen fint med mortel, eller lägg dem i en plastpåse och krossa med kavel.
3. Rör ihop smör och kexsmulor.
4. Platta ut i dessertskålar.
5. Ställ in i kylen.
6. Fyllning
Dela äggen i vitor och gulor.
7. Blanda gulor, ost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet.
8. Vispa äggvitorna till hårt skum, och vänd ner dem i smeten.
9. Värm citronsaften i en kastrull.
10. Rör i gelatinpulvret.
11. Låt svalna något.
12. Häll ner i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning.
13. Häll blandningen i skålarna.
14. Släta till ytan och ställ i kylen minst 1 timme.
15. Glasyr
Hetta upp socker och vatten i en kastrull.
16. Rör ner gelatinpulvret och låt det smälta.
17. Skrapa ner innehållet från passionsfrukterna men ta inte med hinnorna.
18. Blanda väl och låt svalna.
19. Bred ut över ostsmeten i dessertskålarna.
20. Ställ in i kylen minst 1 timme till

förrätten och varmrätten blev super!!! men tyvärr är vi inga efterrättsmänniskor, så den får bara ett okej.
.:M:.
men så smaskigt! jag kan äta upp efterrätten, no problem! ha de gott! (ytteråanna)